Ви зараз на: Головній Преображення Господа нашого Ісуса Христа

Преображення Господа нашого Ісуса Христа

Одного разу, запитав Ісус Христос своїх учнів: за кого Мене вважають люди? Вони відповіли, що одні за Івана Хрестителя, інші за Іллю, інші за Єремію, або за одного з пророків. Тоді Ісус Христос запитав: а ви за кого Мене вважаєте? Апостол Петро відповів: Ти є Христос Син Бога живого.

Такими запитаннями Христос випробовував віру апостолів, тому, що починав відкривати їм таємниці, що Йому належить йти до Єрусалиму і багато витерпіти від старійшин єврейських, бути убитим і третього дня воскреснути. Апостоли не могли зрозуміти тайни слів Спасителя і говорили: будь милостивий до себе Господи, нехай не буде цього з Тобою. Але учнів потрібно було приготувати до тої тяжкої хвилини, щоб вони, бачачи приниження Його, не засумнівалися в Його Божестві. До такого моменту апостолів підготовляє Його славне Преображення.


На шостий день після розповідей про свої страждання і Хрестну смерть, взявши своїх трьох учнів, Петра, Якова і Івана і вийшов на високу гору, щоб помолитися. Апостоли втомлені дорогою заснули. Коли Ісус Христос молився Отцю небесному то преобразився, тобто перемінився. Лице просяяло як сонце і одежа Його стала біла як світло. І явилися в його славі два старозавітні пророки Мойсей і Ілля і говорили з Ним про смерть, яку мав Христос прийняти в Єрусалимі. Ця божественна розмова розбудила апостолів і вони проснувшись побачили свого Учителя в ясному неземному світлі слави. Коли розмова закінчилась Петро сказав Ісусові: Господи, добре нам тут бути, якщо хочеш ми збудуємо три намети, один Тобі, один Мойсеєві, і один Іллі. Петро не знав що говорить. Він тільки висказав те що відчував на той час. Вони перебували в благодатному сяйві слави божої, відчували райське блаженство, одягаючи Божу славу.

Добре нам тут бути, учні хотіли продовжити ту хвилину перебування в небесному блаженстві на завжди, оглядаючи вічно славу лиця Божого. Коли Петро ще говорив явилася з неба ясна хмара і було чути голос Отця: це Син мій улюблений в Ньому моє благовоління. І почувши це апостоли з переляку попадали лицем до землі. Але Ісус підійшов доторкнувся до них і сказав: встаньте, не бійтесь. Коли вони піднялись не бачили більше нікого тільки Ісуса в звичному для них вигляді.

Коли вони сходили з гори Христос заборонив їм розповідати про те видіння, поки Син Людський не воскресне з мертвих. І вони ніколи не говорили про те, що бачили, але питали один одного, що означає воскреснути з мертвих.

Преобразившись, Христос явив славу Свого Божества на скільки апостоли могли побачити це, тому, що людина не може залишитись живою після того як побачить лице Боже в повній Його славі. Показавши Свою славу Бог зміцнив віру святих апостолів, щоб вона не захиталась тоді коли вони побачать Його страждання. Христос робить апостолів свідками Преображення, водночас проповідниками по всьому світі Його слави, як Сина Божого.

Преображення Господнє, це образ тієї небесної слави, яку мають прийняти праведники в Царстві небесному. Людина повинна вже тут на землі працювати над своєю душею і прикрашати її чеснотами, молитвою єднатися з Господом Богом, щоб колись просіяти в Царстві небесному.

 

капличку зруйновано

Біля церкви Святої Покрови є капличка Божої Матері, яку майже сто літ тому на храмовий празник було освячено і відкрито. Пережила вона разом із церквою лихоліття, що буревієм пронеслися над нашим знедоленим краєм.

Детальніше...

 

Явлення Божої Матері

У 24 серпня 2004 році на День незалежності України, один військовий чоловік прийшов на територію храму з відеокамерою, щоб відзняти усю його красу й вислати репортаж у Росію сестрі.

Детальніше...

Джерело «Всецариці»

Влітку 2001 року неподалік від каплички Божої Матері забило нове джерело.

Детальніше...