Ви зараз на: Головній

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!

E-mail Печать PDF

 2017 ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!

Таку радісну вістку про народження на землі Сина Божого, приніс святий ангел пастушкам, які в той час пасли свої стада. Ця довгоочікувана для всього світу звістка рознеслася в тиші холодної ночі з маленького містечка Вифлеєму.

Різдво Христове – це не тільки прихід Спасителя на землю, але також піднесення землі до Неба. Ісус Христос знижується до рівня людини тільки для того, щоб людину піднести, обновити, уподібнити до Себе і зробити її мешканкою Неба. Чудо Вифлеємської ночі стає новою дійсністю, тому ми повинні щорічно зустрічати і прославляти Христа, Який знову народжується між нами. Ця зустріч людини з народженим Господом не є лише зовнішньою зустріччю, як це буває між людьми, які зустрічаючись подають один одному руку, обнімаються.  Зустріч людини з Христом – це внутрішній акт, в якому Христос преображає нас і робить учасниками Свого Божого життя.

В цей день Різдва Христового об’єднаймося всі діти української землі спільними думками. Жодні кордони нас нехай не роз’єднують, бо це великий день української християнської сім’ї. Прийди сьогодні до Вифлеєму і ти, весь український народе, поклонися Новонародженому Спасителеві, бо в Ньому знайдеш всесильну поміч. Відкиньмо від себе сьогодні весь смуток і зневіру, бо народився Христос, щоб Небо із землею в одно злучити. 

У час Різдвяних свят Ісус Христос в особливий спосіб стукає у двері наших християнських сердець. Він готовий до них увійти, щоб кожного з нас потішити, підкріпити, принести Свій мир і щастя. Але Господь очікує і бажає, щоб ми самі відкрили Йому свої серця і Його туди запросили, бо за любов платиться любов’ю. Тож скажімо сьогодні Сину Божому, що ми Його дуже любимо, готові бути вірними Йому сьогодні завтра і завжди.

Приклад: Один хлопець любив свою наречену, через обставини, які є в нашій Україні змушений був поїхати в далеку країну на заробітки. Звідтіля він написав до неї листа з проханням відповісти йому, чи вона його ще любить, чи можливо забула про нього. Якщо так, то може вже не відписувати йому. Дівчина з радістю написала, що його надалі любить. Була злива, і її брат погодився віднести листа на пошту. Пройшов довгий час. Цей хлопець не приїхав і не писав більше. Дівчина згодом дізналась, що він одружився з іншою. Це було великим болем для її серця. Минуло ще десять років, під час ремонту у квартирі дівчина знайшла піджак брата, з кишені якого випав лист. Тут все вияснилось, чому не приїхав наречений, він не отримав відповіді, оскільки брат листа на пошту не відніс. Так, на превеликий жаль, чомусь багато людей не поспішають із відповіддю до Христа, відгукнімось на голос Христа. Віддаймо належну пошану і поклін, а Боже Дитятко, сповите в яслах, повсякчасно обдарує новою радістю християнські душі, які підносять велич Христового Різдва. У це свято і в нас виникає велике бажання йти за Христовою зорею, тобто за Його наукою в подальшу мандрівку життя.

І як вже ведеться за нашим прадавнім християнським звичаєм, від щирого серця всіх вас вітаю. Нехай же мир Божий, який приніс із Неба на землю Ісус Христос перебуває на нашій Україні, у наших родинах. Щоб воїни наші, які в холодних окопах і під кулями захищають Україну збережені були, а ми за них пам’ятаймо в молитвах своїх. Щоб здоров’я їх не покидало, бо їх чекають рідні. А ті, яких доля по світі далеко порозкидала і солдатів які в армії служать, і десь думками линуть у рідну хату де панує святкова радість, всім додому здоровими повернутись.

Нехай же Різдвяна радість завітає у кожну домівку, сім’ю і родину!   

Христос народився!

Славімо Його!

Митр. прот. Михаїл Левкович